Tornar a l'índex d'exàmens Proves d'accés a facultats, escoles tècniques superiors i col·legis universitaris

Comunitat: Comunitat Valenciana
Convocatòria: Setembre de 2002
Modalitat: LOGSE - Totes
Exercici: 1r Exercici
Assignatura: Valencià
Obligatorietat: Obligatòria
Durada: 90 minuts
Barem: Comentari crític: 7 punts; Qüestions: 3 punts

A. Comentari crític

Realitzeu un comentari crític del text següent:

"Litronas" al carrer

Va començar com una moda entre els més joves. Si el preu dels combinats pujava pels núvols a qualsevol barra de bar, era més fàcil comprar botelles d'alcohol en un supermercat i fer barreges de garrafa. L'únic que passava era que canviava el decorat: en lloc dels decorats psicodèlics o minimalistes que orientaven l'estètica de cada bar, ells tenien la nit sencera com a escenari per a la beguda. Cada cap de setmana, milers de places, de raconades, de jardins i parcs es tranformaven en bars improvisats. Bars on joves que tenen entre catorze i vint-i-cinc anys es dediquen a beure. Beuen fins a altes hores de la matinada, mentre es passen la garrafa plena d'alcohol barat.

Ningú no ha dit encara el nombre de joves que practiquen aquest fenomen a l'Estat espanyol, però sembla que es tracta de milions. Aquesta pràctica provoca, evidentment, queixes dels veïnats pels vidres trencats, els enrenous fins a la matinada, i les pixarades als portals. En aquestes gresques nocturnes, en les quals han desaparegut els decorats -qualsevol lloc arrecerat de certes mirades és útil-, arriben gairebé a desaparèixer també les persones. Els adolescents d'un grup amb garrafa i litronas són calcs dels de qualsevol altre grup. Semblen cromos repetits: van vestits d'una manera semblant, parlen amb la mateixa pobresa expressiva, i tenen un únic objectiu: beure.

Han identificat la diversió amb el fet d'omplir-se el cos i la ment d'alcohol. Condormir els pensaments i deixar-se emportar per la confusió que propicia la boirina etílica. Beure fins a perdre el món de vista, les formes de les coses, la percepció de la realitat. A Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Múrcia i València ja existeixen lleis que proven d'aturar la voràgine. Han prohibit el consum d'alcohol a la via pública.

Però l'hàbit continua. L'alcohol s'ha convertit en el millor camí d'evasió per als joves. Els divendres i els dissabtes a la nit esborren la resta de la setmana a glops d'alcohol. Beure els permet escapar dels carrers i la vida que no els agraden. Beure els fa creure que són supervivents, en lloc de nàufrags.

Avui, 15 de febrer de 2002

B. Qüestions

Trieu dues qüestions de les quatre que teniu a continuació i responeu-les.

  1. Busqueu dos exemples de modalització i expliqueu la funció que realitza en cada cas.
  2. Expliqueu la funció del guionet, la cursiva i els dos punts que apareixen des de Ningú no ha dit fins a beure.
  3. Al text apareixen els mots places, jardins, parcs, via pública i carrers. Digueu quina relació lèxica els uneix i busqueu al text una altra sèrie de mots que mantinguen el mateix tipus de relació.
  4. Busqueu els pronoms febles que apareixen des de els divendres fins al final del text i digueu a quin o a quins antecedents remeten i quina funció sintàctica realitzen en l'oració.

Última modificació d'aquesta pàgina: 3 de juny de 2003