Tornar a l'índex d'exàmens Proves d'accés a facultats, escoles tècniques superiors i col·legis universitaris

Comunitat: Comunitat Valenciana
Convocatòria: Setembre de 2003
Modalitat: LOGSE - Ciències de la Natura i de la Salut - Tecnologia
Exercici: 1r Exercici
Assignatura: Història
Obligatorietat: Comuna
Durada: 90 minuts
Barem: Redacteu un text sobre un dels temes del programa dHistòria a partir de l'anàlisi de les fonts d'informació incloses en la proposta d'examen. Recordeu que la redacció haurà d'integrar els coneixements de l'alumne sobre el tema corresponent i la informació facilitada. La valoració de la redacció es sobre 10. L'alumne haurà de triar solament una de les dues opcions proposades (A o B)

Primera opció (A)

Font 1

"El meu pensament semblarà atrevit a alguns; però els grans, els indomables pobles, a més grans revessos, a més imminents perills, oposen més sencera constància, més agosarades resolucions. Gran és la causa, Senyor; i només tractar-la no pot inspirar grans idees. [...] En la terra i entre els escarmentats homes va nàixer (el Rei): mai han plogut Reis del cel, i és propi dels foscos i avorrits tirans, d'aquestes negres i ensangonades aus rapinyaires, volar a amagar-se entre els marrons núvols, buscant sacrílegament en el Tron de l' Altíssim els rajos desoladors del despotisme, que transformen en la seua precària i cenyidíssima autoritat, tota destinada en el seu establiment i fi a la felicitat general. [...] "Qui és, doncs, Senyor, entre nosaltres el Rei? El primer dels ciutadans, el pare dels pobles, el suprem administrador de l' Estat, responsable essencialment a la Nació de les seues desgràcies i desencerts, i deutor a qualsevol súbdit de la seguretat, la justícia i la pau. [...] Ho pregunte: representant-nos en la mà dels destins un pes equilibrat, si en un plateret es posa un home, i en un altre 25 milions d' ells, cap a quin costat s' inclinarà la balança?"

José Mejía Lequerica, diputat per Santa Fe de Bogotà a les Corts de Cadis. Diario de Sesiones de Cortes, 29 de desembre de 1810. (Traducció)

Font 2

"Per tant, havent escoltat el que equànimement m' han informat persones respectables pel seu zel i coneixements, i el que sobre tot allò que ací es conté se m' ha exposat en representacions que de diverses parts del regne se m'han dirigit, en les quals s' expressa la repugnància i disgust amb què així la Constitució formada en les Corts generals i extraordinàries, com els altres establiments polítics de nou introduïts són mirats en les províncies els perjudicis i mals que han vingut d'aquests, i s' augmentarien si Jo autorizara amb el meu consentiment, i jurara aquella Constitució; conformant-se amb tan decidides i generals demostracions de la voluntat dels meus pobles, i per aquestes justes i fundades, declare del meu reial ànim és no solament no jurar ni accedir a aquesta Constitució ni a cap decret de les Corts generals i extraordinàries, [...] declarar aquella constitució i tals decrets nuls i de cap valor i efecte [...]" A València a 4 de maig de 1814= Jo el Rei.

Gaceta extraordinaria de Madrid, 12 de maig de 1814. (Traducció)


Segona opció (B)

Font 1

"Espanyols: Ha arribat, per a nosaltres, el moment [...] d' atendre el requeriment clamorós dels qui, tot i estimar la pàtria, no hi veuen una altra salvació que alliberar-la dels professionals de la política, dels homes que, per una raó o una altra, ens ofereixen un seguit de desgràcies i immoralitats que van començar l'any 98 i amenacen Espanya amb un pròxim fi tràgic i deshonrós. [...] Dons bé, ara recaptarem totes les responsabilitats i gobernarem nosaltres o homes civils que representen la nostra moral i doctrina. [...] No hem de justificar el nostre acte, que el poble sa demana i imposa. [...] Es constituirà a Madrid un Directori inspector militar amb caràcter provisional, encarregat de mantenir l' ordre públic i d' assegurar el funcionament normal dels MInisteris i els organismes oficials [...]. Ni som imperialistes, ni creiem que estiga pendent d' un tossut interès en el Marroc l' honor de l' exèrcit, [...] buscarem al problema del Marroc una solució prompta, digna i sensata".

M. Primo de Rivera, Manifest del 13 de setembre de 1923, en A. FERNÁNDEZ, Documentos de Historia Contemporánea de España, Madrid, Ed. Actas, 1996, p. 401-403. (Traducció)

Font 2

Sembla clar que el que va induir el rei Alfons a coquetejar amb una "solució extraparlamentària" va ser la resurrecció del parlamentarisme espanyol més que no la seua degeneració. El debat públic sobre les responsabilitats i la propaganda antialfonsina dels socialistes [...] no podien deixar de convertir-se en un destorb insuportable per al monarca. La projectada sessió de les Corts del 2 d' octubre del 1923 per a ocupar-se de l'informe de la Comissió de Responsabilitats, que se suposava que anava a incriminar el mateix rei, constituïa per a ell un malson [...]. I aquesta va ser, presumiblement, el motiu pel qual els pronunciants s' apoderaren precipitadament dels arxius de la Comissió Picasso el matí següet del colp[...].

Però la rebel-lió popular a favor de la desitjada dictadura reial no es produïa i Alfons va haver de cultivar el procediments anticonstitucionals tradicionals [...]. Un mes més tard, el rei va confessar a Antonio Maura que estava disposat a donar personalment un colp."

BEN.AMI, Shlomo (1983): La Dictadura de Primo de Rivera, 1923-1930, Madrid, Planeta, p.29 (Traducció)

Última modificación de esta página: 19 de febrero de 2004